De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Gebruikersavatar
jordi 1455
Farmer Control
Farmer Control
Berichten: 242
Lid geworden op: ma 05 apr 2010 15:45
Land: Nederland
Locatie: hengelo GLD

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door jordi 1455 » di 29 mar 2011 19:06

Somige modellen worden steeds duurder zoals oude Siku farmer modellen. Een mf 9240 voor een euro of 30 terwijl ik er eentje op de LCN beurs er één voor 7 euro op de kop heb getikt. Er zijn zelfs modellen die nog in somige speelgoedwikels en mechanisatiebedrijven te koop zijn, die ik ze op internet voor bijna het dubbele te koop ziet staan.
gezocht folders
Gebruikersavatar
tammingaminiaturen
Collector
Collector
Berichten: 471
Lid geworden op: ma 23 mar 2009 17:02
Land: Nederland
Locatie: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door tammingaminiaturen » di 29 mar 2011 19:50

Ik ben het eens met geoffrey. Vroeger(niet dat ik zo oud ben) was het altijd uitkijken naar wat Siku uit zou brengen en of daar jou favorite trekker bij zou zitten maar nu houd ik niet eens meer bij wat Uh allemaal uitbrengt. IK ben iemand die graag een exclusief model heeft in plaats van een massa oplage. Voor mij is de lol er een beetje af omdat iedereen dezelfde modellen heeft. Daarbij komt dat UH kwalitatief ook nog eens heel slecht is. Het is erg jammer maar de prijzen van oudere Britains modellen zijn ook al aan het zakken en naar mijn mening komt dat wel door de nieuwe grote merken. Ik hou het niet allemaal meer bij en dat is erg jammer.

gr Hinderi
oscarfendt
Farmer
Farmer
Berichten: 23
Lid geworden op: do 03 feb 2011 11:32
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door oscarfendt » ma 19 sep 2011 20:22

Het is een feit dat ze op miniaturen azen (de fabrikanten dan), omdat het gewoonweg een grote trots is om je eigen machine in het klein als promotiemodel te kunnen gebruiken, de jeugd vind het een mooie machine en koopt dit. Zo verspreiden ze ongemerkt toch reclame. Universal Hobbies neemt tegenwoordig gewoon te veel aan. Zo ken ik een fabrikant van landbouwmachines uit Nederland en UH heeft ze beloofd alles te gaan bouwen wat ze fabriceren momenteel. Blijkbaar hebben ze veel ambities. Pas geleden nog contact gehad met UH met andere doeleinden maar ook daar merk je aan dat het manager boven manager is bij UH. ROS daar en tegen moet men alle modellen afkopen dus mocht je 2500 modellen willen moet je deze ook echt betalen. Je krijgt dan gewoon 10 pallets met miniaturen thuis geleverd met een vrachtwagen en dan is het aan jou de eer om het te verkopen. Voordeel daar en tegen is dat het mooiere modellen zijn en de kwaliteit beter is. Ros kan je ook vrij snel helpen aangezien de levertijd daar ongeveer 3 maanden is van een simpel model. Dat verklaart waarom het bij de fabrikant (abemec,kijk maar naar de joskins) vaak goedkoper is dan bij de groothandel. alles wat dus niet via abemec gekocht wordt betaal je dus teveel voor omdat het een tussenhandelaar is waar je zaken mee doet. Siku is helemaal een lachertje. Die vraagt of je de mallen wil betalen en vervolgens moet je er ook nog 2500 afkopen. Kun je voorstellen dat het alleen maar grotere merken zijn die iets laten fabriceren bij Siku. Zo weet ik van de net genoemde fabrikant dat ze ongeveer 16000 euro moesten investeren in Siku en dan nog 2500 modellen af moesten kopen. Bij ros waren ze 72000 euro kwijt voor 2500 modellen.. Fabrikanten brengen maar uit maar ik denk dat we een onderscheid moeten maken tussen handelfabrikanten of fabrikanten die echt voor ons bouwen. Ik denk niet dat je UH bij de categorie "voor ons" kunt plaatsen daar deze gewoon teveel bouwen om te kopen. Als ik vandaag naar UH bel met de vraag of ze een bepaald model van mijn landbouwmachine merk willen bouwen (dus mijn bedrijf) dan krijg ik daar vrijwel zeker een akkoord over en een voorstel. Norev, schuco etc die bouwen gewoon voor ons dat merk je aan de kwaliteit en aan de afwerking. Ze hebben unieke verassende modellen. IK denk niet dat we daar kritiek op moeten hebben.....
Gebruikersavatar
Ruud-Trekkers
Farmer Control
Farmer Control
Berichten: 213
Lid geworden op: zo 31 jan 2010 13:48
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Ruud-Trekkers » di 20 sep 2011 17:08

Wat ik een positive trend vind is de detailering. Ik bedoel, we zijn in 3-4 jaar tijd zo enorm vooruitgegaan. De keerzijde hiervan is dat echt sparen niet meer mogelijk is, je zult echt beslissingen moeten nemen om wat je koopt of gaan richten op enkele merken. Ik denk dat de miniaturenmarkt zijn hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt, als je bijv kijkt wat er qua leeftijd in Zwolle rondloopt. Wat ik vooral zo ontzettend leuk vind, zijn de Nederlandse uitgaven. Schuitemaker opraapwagens, Bos Kilverbakken, wie had 5 jaar geleden gedacht dat ze in productie zouden komen? Helaas zul je nu ook 2x moeten gaan denken wat je zelf gaat bouwen, aangezien de kans er ook is dat hetzelfde al uitgebracht word 1 jaar later.... Kortom er zijn genoeg + en - punten. BTW Oscar, om welke Nederlandse fabrikant gaat het?
Groeten van Ruud.
Gebruikersavatar
Toyfarmer
Farmer Control
Farmer Control
Berichten: 202
Lid geworden op: ma 13 jul 2009 11:20
Land: Belgie
Locatie: Toys Farm - Nazareth (BE)
Contacteer:

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Toyfarmer » di 20 sep 2011 21:56

M.v.g. Jos
Gebruikersavatar
tractorjack
Classic Plus
Classic Plus
Berichten: 121
Lid geworden op: zo 18 dec 2011 14:38
Land: Duitsland
Locatie: Zeven-Aspe, Nedersaksen, Duitsland

De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door tractorjack » za 31 dec 2011 17:48

Sorry, ik kan het niet laten het oude jaar nog maar even uit te luiden.

Nog even over de stormvloed oftewel tsunami van modellen wat er in de afgelopen jaren over on heengekomen is en wat er nog op ons afkomt :( .
Het is alsof de fabricanten bloed hebben gelikt of nog beter gezegt; ze drinken elke dag een halve liter bloed bij het ontbijt.
De markt word overspoeld met standaard modellen en daaroverheen nog een de golf met limited editions, collector editions, sondermodelle en hoe ze het noemen.
Alleen de Agritechnica 2011 heeft 70 nieuwe en/of speciale modellen uitgebracht, deels voor exorbitante prijzen die een normaal denkende verzamelaar niet wil uitgeven!
Maar op elk vlak zijn er verzamelaars die toch die hoge prijzen betalen en daardoor de fabricanten de impuls geven dat het allemaal OK is :evil:
We halen aan; 500 stuks Fendt Katana voor de sappige prijs van 199 Euro (metrisch) is binnen enkele uren uitverkocht met de aanvullende mededeling dat het model wat volgend jaar in de winkel komt op 5 kleine puntjes anders is......... nou dat geeft een hoge wow-factor.........het zijn de 5 fouten die eruit worden gehaald!!!!!!
Dus 199 Euries voor een model met fouten, wat je volgend jaar in correcte uitvoering kan krijgen voor 80 euries of zo......... maar de mensen die dit geld hebben uitgegeven zijn blij..... :lol:
Ik zou me geript voelen.
Maar het kan nog beter: de mensen die het dubbele of drievoudige betalen bij eBay...........dat is pas echt naast het spoor.

Na 16 jaar verzamelen heb ik vastgestelt dat je niet alles kan hebben en dat je vroeg of laat de modellen voor een moderate prijs kan kopen.
Hardlopers zijn doodlopers en zolang we niet allemaal 5000 euries of meer netto per maand verdienen kunnen we de vloed aan modellen niet aan met kopen.
Koop met verstand.

Een goed uiteinde en een goed nieuwjaar word U gewenst door

Jacco
Germania
De 1:32 Specialist
Super collector plus
Super collector plus
Berichten: 4022
Lid geworden op: zo 28 aug 2005 19:36
Land: Nederland
Locatie: Nieuw Scheemda

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door De 1:32 Specialist » zo 01 jan 2012 22:56

Ben het volkomen met je eens Jacco. Er mag van mij snel een einde aan komen met al die gekkigheid. De lol voor de verzamelaars van het eerste uur is er wel af vrees ik :( Ook vanaf deze kant de beste wensen voor 2012.
Gebruikersavatar
mreyder
Collector
Collector
Berichten: 711
Lid geworden op: ma 19 dec 2005 13:53
Land: Nederland
Locatie: Drenthe
Contacteer:

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door mreyder » wo 04 jan 2012 19:51

Tja Jacco,

moet toch wel iets kwijt over je verhaal: ook ik heb in het verleden een aantal gouden Britainstractoren gekocht. Voor veel geld inderdaad. Heb ik willens en wetens gedaan, gekocht omdat ze me dat waard waren en ik ze graag wilde hebben. Een bewuste en weloverwogen keus dus. Een keus waar ik nog steeds achter sta, vind het nog steeds hele mooie modellen. Om mij (en soortgelijke verzamelaars) nu uit te maken voor: "randdebiel" , "mafkees" of "naast het spoor" , dat gaat me echt te ver! Ronduit beledigend en kwetsend!!! Iedereen moet zelf weten waar en hoeveel geld hij/zij aan uitgeeft. Ieder die me kent weet, dat ik voor vrije meningsuiting hier ben. Maar dit (vooral het woord "randdebiel") gaat echt veel te ver! Heb even een paar dagen gewacht of de moderatoren in zouden grijpen, is tot m'n spijt niet gebeurd. Daarom maar deze post: heren moderatoren, ik weet niet wat jullie er van vinden, maar IK persoonlijk vind dit een ban waard, wat mij betreft zelfs een permanente.
Gebruikersavatar
Hajo
Site Admin
Site Admin
Berichten: 10861
Lid geworden op: do 27 jul 2006 19:39
Land: Nederland
Locatie: Breda

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Hajo » wo 04 jan 2012 20:53

De strekking van het verhaal is duidelijk, maar om nou gelijk aan allerlei tekortkomingen te moeten denken, is net even te ver. Het bericht is iets aangepast.
Gezocht : Britains gift sets en farm sets !!
Gebruikersavatar
Hans
Erelid
Erelid
Berichten: 6002
Lid geworden op: do 18 aug 2005 19:55
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Hans » vr 03 feb 2012 19:34

Naar aanleiding van de discussie in het UH topic mijn mening.
Dat er veel (te veel) miniaturen komen is voor mij een feit.
Het ontmoedigd de meeste verzamelaars, sterker nog ik kan me voorstellen dat je als beginnende verzamelaar helemaal de moed in de schoenen zinkt.
Zelf had ik een paar jaar geleden mijn verzamelgebied afgebakend, door alleen IH / David Brown en aanverwante merken te gaan verzamelen.... helaas wordt nu juist van die merken erg veel modellen op de markt gezet.... Helaas ik kan er niets aan doen, maar ga alleen selectiever kopen.
Zoals de meesten welicht wel weten ben ik bezig om een Case mx100c te bouwen (ja, ik ben nog steeds bezig, al zou je dat niet zeggen na de laatste update :wink: ). Het kan mij niets schelen als UH straks ook met dit model komt, de mijne heb ik zelf (met behulp van vele tips van medeforummers) gebouwt, dat blijft een uniek model. Maar ik kan zeggen dat ik die gebouwt heb, wat voor mij een hele prestatie is.
Moraal: al zou ik een UH model hiervan kunnen kopen, het geeft nooit zoveel voldoening als een eigen gebouwd model.
Letwel ik geef hiermee niet aan dat ik vindt dat UH etc zijn gang maar moet gaan, wat is er nu aan dat er 3 stx 600 quadtracks komen :evil: , laat ze wat originelers bedenken!! maar een idee overnemen van iemand is makkelijker voor een fabrikant, dan zelf creatief te zijn.
Vriendelijke groet,
Hans
Gebruikersavatar
ih power
Collector
Collector
Berichten: 876
Lid geworden op: ma 18 jan 2010 19:03
Land: nederland
Locatie: ter idzard

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door ih power » vr 03 feb 2012 19:42

Ik ben het helemaal met je eens Hans, een eigengebouwd miniatuur vind je zelf toch vaak mooier omdat je het zelf gebouwd heb,
Nu UH licenties heeft gekregen gaan er vast nog véééél meer case ih modellen....
Ik ben zelf ook een IH/Case ih fan en ik ga nu niet zeuren dat er te veel komen maar je het is gewoon jammer dat er op het ene moment niks is en op het andere moment zijn er 20 nieuwe case modellen, hen is gewoon niet meer bij te houden en dat is jammer.
Groeten Eise Meyners
Atte H
SUPERFARMER!
SUPERFARMER!
Berichten: 6475
Lid geworden op: zo 08 jan 2006 12:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Atte H » vr 03 feb 2012 20:07

Even wat feiten op een rijtje gezet:

1. Universal Hobbies komt met veel miniaturen
2. Universal Hobbies wil de markt overnemen
3. Sinds de komst van Universal Hobbies zijn de miniaturen aanzienlijk in detail verbetert
4. We kunnen tegenwoordig niet meer alle miniaturen verzamelen en moeten dus kiezen wat we willen verzamelen
5. Siku maakt geweldig speelgoed
6. Wiking heeft de beste afwerking qua details en kwaliteit
7. Weise Toys denkt het meest na over de miniaturen
8. Schuco doet maar wat, zolang ze maar geld verdienen...
9. Britains gaat er op vooruit qua details betreft
10. Alles wordt duurder
11. We worden te veel verwend
12. We hebben een record aantal landbouwminiaturen fabrikanten
13. Elk jaar probeert wel iemand zich in de markt te mengen, niet iedereen met succes
14. Ik heb een gebrek aan geld, wat hou ik toch van mijn hobby!

Oftewel, we kunnen wel zeuren, maar er zijn ook weer positieve dingen. Als Universal Hobbies het nou eens even wat rustiger aan deed, dat zou het veel meer genieten zijn! Ik ben zo bang dat ze hun zelf kapot maken en dat terwijl ze zéér mooie miniaturen hebben geproduceerd de afgelopen jaren! Ook hebben we veel miniaturen te danken aan Universal Hobbies die anders nooit geproduceerd zouden worden, omdat niemand zich er aan durfde te wagen en UH durfde dat wel en durft dat nog steeds. Alleen omdat ze met zoveel komen, kopen wij minder en daar maak ik me dus wel een soort van zorgen om, aan de ene kant zou het wel mooi zijn dat UH verdwijnt, dan hebben wij weer rust en kunnen we weer alles sparen. Maar aan de andere kant, UH komt wel met geweldige miniaturen en verassing en het zou zonde zijn als dat verdwijnt... De markt voor 'boeren' is niet zo groot en ik hoop dat UH dat ook zeer goed beseft, ze hebben nu gewoon modellen er tussen waar ze verlies op draaien en als dat er meer worden dan weet ik het niet. Volgens mij val ik in herhalingen dus stop ik maar met typen... Heb nog veel meer te zeggen, maar dan begint het te vervelen en niemand heeft denk ik zin om een gigantisch l*lverhaal van mij aan te horen.

Mijn mening over dit alles? We worden gewoon hartstikke verwend en ik denk dat we dat maar moeten accepteren! Het leven draait nu eenmaal om keuzes en wij moeten nu ook maar leren om keuzes te maken in onze hobby.
Gebruikersavatar
Luuk
Moderator
Moderator
Berichten: 4466
Lid geworden op: zo 30 okt 2005 13:29
Land: Nederland
Locatie: Kessel

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Luuk » vr 03 feb 2012 20:10

Ik ben het wel met je eens Hans. Ik heb van de zelfbouw ook veel geleerd.
Ook met Atte ben ik het wel eens.

Nu er echter ook onder andere van de John deere verschillende fabrikanten over elkaar heen struikelen met dezelfde modellen vind ik het ook wel een beetje van den zotte. Een pers 990 in 3-voud, de 8360 in ik weet niet hoeveelvoud (Siku, Ertl/Britains en de diverse gelimiteerde).

De Claas combine (o.a. 770) met/zonder tracs in ?-voud
De CaseIH quadtrac (600) in ?-voud
De NH T8.390 in ?-voud

Tja, dat vind ik niet meer normaal....... Waar zijn we mee bezig??
Ik hou mij voorlopig even rustig en kijk het even aan. Zelfbouw modellen wil ik juist wel meer toevoegen! Dat vind ik modellen die veel meer waarde hebben voor mij dan allemaal die bulk.....
met vriendelijke groet, Luuk
eicher 3108
Super collector
Super collector
Berichten: 3845
Lid geworden op: vr 15 jun 2007 19:35
Land: Nederland
Locatie: borger (dr)

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door eicher 3108 » vr 03 feb 2012 20:36

Op zich heeft Atte precies de goede feiten genoemd, het is gewoon zo wat er staat.

Ik heb vanmiddag wat kontakten hierover gehoord, en het feit van de drie dezelfde JD persen ook gehoord hoe dit zit.
De fabrikanten van het 1:1 spul zijn ook mede debet aan het uitbrengen van zo veel spul, bijv JD: ze hebben drie keer een licentie verkocht van de JD pers, dus drie keer kassa voor hun, het zal hun verder een zorg zijn of ze verkopen of niet, want er zal een fabrikant bij zitten die het geld gaat kosten, want bijna niemand zal drie dezelfde persen gaan kopen, maar de mooiste uitkiezen, of wat de portomonnee toelaat.
Maar JD heeft in ieder geval de centen binnen, en zo denken veel fabrikanten(1:1) het is een mooie aardigheid erbij in een krimpende markt.
Maar dat er miniatuurfabrikanten bij zijn die het niet gaan redden, of ermee stoppen, dat zal de komende jaren dan wel blijken, zelf denk ik dat ze niet allemaal blijven produceren.

We zullen zien waar het schip strand, maar dat ik er nog zo veel plezier aan beleef als 5 jaar terug? dan is het antwoord nee, en dat is niet omdat ik alles wil kopen, want dat is toch niet mogelijk, qua geld niet, maar ook qua ruimte zeker niet. Eigenlijk hebben we een luxe probleem, en je weet haast niet wat je kiezen moet.
Zoals ik laatst ook al zei, ik koop op dit moment erg selectief, en maar een paar merken die ik echt nog (probeer) bij te houden. :wink:
Gebruikersavatar
Arik
Collector
Collector
Berichten: 613
Lid geworden op: vr 11 dec 2009 20:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Arik » vr 03 feb 2012 20:53

Ik verzamel pas een paar jaar en ik moet zeggen dat ik (misschien daarom) de commotie niet helemaal snap. Iedereen staat het toch vrij om wel of niet te kopen. Als je Nederlandse postzegels gaat verzamelen zal je waarschijnlijk ook nooit van je leven je verzameling helemaal compleet krijgen,tenzij je een selectie maakt. Ik verzamel zelf Fendt tractoren en werktuigen die ik er bij vind passen van producenten als UH, Weise, Wiking, Schuco. en daar komt nogal wat van uit. Ik heb mezelf een bepaald budget opgelegd en zal dus niet alles ineens kunnen kopen. Ik vind dat niet erg , dan heb ik nog wat te wensen. En soms heb ik pas budget voor een bepaald model als het niet meer in de reguliere webshops voorhanden is. Dan is het de sport om het toch nog te vinden voor een voor mij acceptabele prijs. En is het daarboven dan is dat jammer. Zo zal ik waarschijnlijk nooit “zelfbouwmodellen” kopen. Niet omdat ik die niet zou willen, integendeel, maar omdat ik die te veel geld vind kosten en dat heb ik niet voor mijn hobby over. (Dat wil niet zeggen dat ze te duur zijn. Als je de uren telt die de bouwer er aan besteed zijn ze waarschijnlijk eerder te goedkoop) Maar ik koop voor dat geld liever een paar modellen die ik nog niet heb. Op dit moment is UH een van de producenten, wie maakt er anders een mooie sneeuwschuiver voor mijn kommunal Fendts? En misschien (hoop doet leven) komt er nog eens een tijd dat er zo weinig aanbod is, of dat ik een zodanig budget heb, dat ik "zelfbouwmodellen" kan gaan kopen. Tot die tijd laat ik de markt zijn werk doen. Loopt een producent zichzelf voorbij of maakt hij niet die modellen die de markt (en dat zijn wij!) wil, dan eindigt dat vanzelf. Voorlopig heb ik alleen het luxe probleem dat er zelfs met mijn budget zoveel te kiezen is.
En nu weer snel kijken wat Atte weer gevonden heeft. :D (Want ook dat is een leuk onderdeel van mijn hobby.)
Met vriendelijke groet,

Ari
Gebruikersavatar
RobFendt
Precision collector
Precision collector
Berichten: 1096
Lid geworden op: zo 13 nov 2011 20:48
Land: Nederland
Locatie: Oosterstreek FR.

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door RobFendt » vr 03 feb 2012 20:56

Ik sluit mij helemaal bij Arik aan.!
Precies verwoord wat ik ook ongeveer dacht.!
Mvg,
Rob Klaverboer.
Gebruikersavatar
flappie
Classic Plus
Classic Plus
Berichten: 110
Lid geworden op: ma 08 feb 2010 17:29
Land: nederland
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door flappie » vr 03 feb 2012 20:57

Ik ben het ook met Hans en Luuk eens.
Ik ben de laatste jaren ook veel selectiever geworden mede door de koste en de ruimte die je nodig hebt.
Ben een groot Case/IH fans en kocht vrijwel alles, nu alleen nog 1/32 en modellen die ik mooi vindt.
Zelfbouw of verbouw blijf toch uniek en geeft je een persoonlijke kick.
Heb zelf een mtx overgespoten naar een Case mx en ben er trots op dat ik dat kan en zal daarom de nieuwe mx van uh niet kopen.

Kortom we zullen allemaal op een bepaald moment zelf keuzes moeten maken.
Chistian v/d Berg
Gebruikersavatar
Hajo
Site Admin
Site Admin
Berichten: 10861
Lid geworden op: do 27 jul 2006 19:39
Land: Nederland
Locatie: Breda

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Hajo » vr 03 feb 2012 21:59

Tja, het is altijd wel wat, maar de fabrikanten zullen ook heus wel hebben nagedacht en marktonderzoek hebben gedaan voordat men al die nieuwe modellen in de markt knalt! Het is duidelijk dat er tegenwoordig steeds meer modellen worden gebouwd voor de echte verzamelaars, het is steeds minder speelgoed-kwaliteit, maar echt supergedetailleerde miniaturen die je echt in een vitrine of een diorama plaatst, duidelijk niet geschikt voor carpet-farming. En juist vanwege de enorme aantallen en uitvoeringen kan je jezelf al verzamelaar steeds meer specialiseren en alleen de modellen aanschaffen die je echt mooi vindt, die je echt aanspreken of waarvan je duidelijk vindt dat ze niet in je verzameling mogen ontbreken. Als ik nu naar mijzelf kijk, ik heb inmiddels een leuke verzameling, toch het overgrote deel is (oudere) Britains modellen, maar de nieuwe en meer gedetailleerde modellen bekijk ik zeker met een scheef oog, en ze vinden ook geregeld hun weg naar mijn zolder. Bovendien bieden al die mooie modellen ook een leuke basis voor allerlei verbouwingen. En natuurlijk is het ontzettend jammer dat, als je weken of maanden aan een bepaald model hebt gewerkt, er dan één of andere grote fabrikant besluit om het in een enorme hoeveelheid over de markt uit te storten. Ik heb nog steeds een kitje liggen voor een MF 690 van Paul Capon, en die ga ik nog steeds bouwen, ondanks dat UH waarschijnlijk met eenzelfde model gaat uitkomen. Het model dat ik dan bouw, blijft wel "mijn" model en is dus niet hetzelfde als een 13-in-een-dozijn-model uit China. Wat dat betreft sluit ik me ook bij Hans aan.
Gezocht : Britains gift sets en farm sets !!
Gebruikersavatar
Spiekker; S.J.B.
SUPERFARMER!
SUPERFARMER!
Berichten: 10112
Lid geworden op: di 13 sep 2005 15:06
Land: Nederland
Locatie: Dwingel, Drenthe

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Spiekker; S.J.B. » vr 03 feb 2012 22:02

Ari, probleem de laatste jaren is gewoon dat zelfbouw of redelijk grondige ombouw nutteloos wordt. Je hebt minder eer van die klus, als je ziet dat er ineens een prachtmodel van UH naast je staat. Een kleine hoeveelheid machines of trekkers voor de verkoop (voorbeelden Geoffreys Veenhuiscollectie, Ronnies JD trekkers) hoef je niet meer aan te beginnen, omdat de kans groot is, dat je naast de plant gietert... Voor sommigen is dat juist de uitdaging, snap je?
mvg Sjoerd
Kasper10
Collector
Collector
Berichten: 823
Lid geworden op: di 28 apr 2009 11:08
Land: nederland
Locatie: --

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Kasper10 » vr 03 feb 2012 22:19

Hajo schreef:.... ondanks dat UH waarschijnlijk met eenzelfde model gaat uitkomen. Het model dat ik dan bouw, blijft wel "mijn" model en is dus niet hetzelfde als een 13-in-een-dozijn-model uit China. ....
Je stopt weet ik hoeveel tijd in het meten, ontwerpen en bouwen van een model voordat je deze gebouwd hebt en daarna kun je in een minuut voor een habbekrats (in vergelijking met een zelfbouwmodel) een productiemodel kopen. Dit geeft me geen gevoel van voldoening, integendeel ik wordt er een beetje roppig van en vind het nogal zonde van de tijd. Ik begin het bouwen steeds meer onder de knie te krijgen, al zeg ik zelf, maar de grap is er voor mij al aardig af.
Dan nog het aspect dat er nu met die vele miniaturen meer keuze is. Dit klopt, maar bij verzamelen is het doel (tenminste bij mij) om van bepaalde merken en of fabrikanten alles kompleet te krijgen. Je moet wel aardig salaris hebben wil je dit kunnen realiseren, of je moet je verzamelgebied dusdanig inperken dat je wel alles kunt verzamelen op dat gebied. Dan loop je het gevaar dat je wel een heel aantal miniaturen hebt, maar allemaal dezelfde in een ander kleurtje of een ander zwaailampje. Daar is ook niks aan. Dus ofwel je krijgt je verzameling niet kompleet, ofwel je hebt weet ik hoeveel ''dezelfde'' trekkers staan.
Met Vriendelijke Groet,
Kasper
Atte H
SUPERFARMER!
SUPERFARMER!
Berichten: 6475
Lid geworden op: zo 08 jan 2006 12:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Atte H » vr 03 feb 2012 22:32

Ik wil even wat anders en iets korts, moet zeggen dat hier een zeer hoog niveau qua discussie hangt! Is ook wel eens heerlijk.
Laatst gewijzigd door Atte H op za 04 feb 2012 12:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Arik
Collector
Collector
Berichten: 613
Lid geworden op: vr 11 dec 2009 20:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Arik » vr 03 feb 2012 23:15

Spiekker; S.J.B. schreef:Ari, probleem de laatste jaren is gewoon dat zelfbouw of redelijk grondige ombouw nutteloos wordt. Je hebt minder eer van die klus, als je ziet dat er ineens een prachtmodel van UH naast je staat. Een kleine hoeveelheid machines of trekkers voor de verkoop (voorbeelden Geoffreys Veenhuiscollectie, Ronnies JD trekkers) hoef je niet meer aan te beginnen, omdat de kans groot is, dat je naast de plant gietert... Voor sommigen is dat juist de uitdaging, snap je?
Sjoerd, Ik ben zelf geen bouwer/verbouwer vanwege twee linkerhanden maar ik denk wel dat ik begrijp wat je bedoelt. Als je echt iets wilt bouwen wat er nog niet is en het komt dan toch op de markt is dat vervelend. Maar dat blijft natuurlijk ook een kwestie van hoe je er in staat. Ik begrijp Hajo ook als hij zegt dat het model wat hij gebouwd heeft wel " zijn" model is en dat dat altijd meer "waarde" voor hem zal hebben als een gekocht model. Ik denk ook zeker dat er een markt zal blijven voor de (ver)bouwers. Zoals ik zelf al stelde. Als ik het budget ervoor had zou ik zeker mijn verzameling aan willen vullen met wat specifieke modellen die alleen bij een (ver)bouwer kunt krijgen. Neem de Veehuizen van Geoffrey. Die zou ik zo bestellen als ik het geld ervoor had (en hij het wilde doen). En als dan later UH of zo ook met een Veenhuis kwam zou ik daar geen seconde van wakker liggen. Probleem blijft inderdaad wel als je echt voor de verkoop een serie wilt bouwen. Je bevind je dan een beetje op de scheidslijn tussen hobbyist en fabrikant en dan loop je tegenwoordig inderdaad een groot risico.
Laatst gewijzigd door Arik op za 04 feb 2012 12:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Met vriendelijke groet,

Ari
Gebruikersavatar
Spiekker; S.J.B.
SUPERFARMER!
SUPERFARMER!
Berichten: 10112
Lid geworden op: di 13 sep 2005 15:06
Land: Nederland
Locatie: Dwingel, Drenthe

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Spiekker; S.J.B. » vr 03 feb 2012 23:39

Hajo schreef:Tja, het is altijd wel wat, maar de fabrikanten zullen ook heus wel hebben nagedacht en marktonderzoek hebben gedaan voordat men al die nieuwe modellen in de markt knalt! Het is duidelijk dat er tegenwoordig steeds meer modellen worden gebouwd voor de echte verzamelaars, het is steeds minder speelgoed-kwaliteit, maar echt supergedetailleerde miniaturen die je echt in een vitrine of een diorama plaatst, duidelijk niet geschikt voor carpet-farming.
Hajo, das nu t probleem: UH duldt geen concurrentie! Of t nu Siku, RC2 of zelfbouw is... Daar gaat t zon beetje de meeste mensen om die tegen de modeltsunami van UH zijn. Er valt steeds minder te bouwen voor je eigen plezier. Om wat te bouwen voor je eigen plezier en dat te verkopen. Ik heb modellen van Ronnie gezien uit zn beginperiode: leuke dingetjes, meen ik zeker serieus. Als je die nu in aantallen a 20 of 50 stuks zou moeten verkopen, zou iedereen zeiken over de geringe details, en die zitten er vergeleken met de standaard destijds heel erg op! Ok, nu zouden ze gedetailleerder worden, getuige de Eichers en de Hesstonmodellen. Dat er gedetailleerde modellen zijn, stoort me niet. Maar dat van zowat alles tegenwoordig gedetailleerde spul is, is niet leuk meer. Er valt aan ombouwen zo geen eer mee te behalen. Luuk had geloof ik al eens de uitspraak (vrij geciteerd)
Ik financier mijn verzameling met wat verkoop
Dat was tot zeg maar 2 jaar terug ook leuk te realiseren met wat zelfbouw. Kun je nu bijna helemaal vergeten!

Ari, volgens mij begrijp je t inderdaad wel ja. Het stoort me bijvoorbeeld niet dat Réplicagri komt met een 845XL, valt mamelijk goed om te bouwen. Zou pas bezwaarlijk zijn als ze nog meer varianten zouden uitbrengen, waaronder een 2wd. Dan zou er geen eer meer te behalen zijn aan t namaken van onze trekker. Iets wat bij mij jaren op de plank lag. UH daarentegen brengt van (bijv de Ford) allerlei varianten uit 2wd en 4wd. Dan is er veel minder eer te behalen. (Al moet ik zeggen dat bij een Réplicagri ook niet bar veel eer te halen valt).
mvg Sjoerd
Gebruikersavatar
GP Hoving
Super collector
Super collector
Berichten: 3828
Lid geworden op: zo 30 dec 2007 15:46
Land: Nederland
Locatie: Hague, Canada

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door GP Hoving » za 04 feb 2012 12:22

Arik schreef:Ik ben zelf geen bouwer/verbouwer vanwege twee linkerhanden maar ik denk wel dat ik begrijp wat je bedoelt. Als je echt iets wilt bouwen wat er nog niet is en het komt dan toch op de markt is dat vervelend. Maar dat blijft natuurlijk ook een kwestie van hoe je er in staat
Met deze uitspraak sla jij de spijker precies op z'n kop! En dan bedoel ik niet dat jij wellicht 2 linker handen hebt, dat weet ik niet. maar hoe je er in staat.

Ik zal even proberen mijn situatie uit te leggen. Ik verzamel maar in een vrijspecifiek gebied, Namelijk USA style modellen, drijfmest verwerking, en zelfbouw miniaturen, van de 3 bovenstaande criteria koop ik enkel de modellen waarvan ik denk, dat is nou een mooi model.

Ik heb de financiële middelen niet, omdat alles te kopen wat ik graag zou willen in dat verzamel gebied, maar daar bood zich een uitkomst voor. Namelijk het zelfbouw van miniaturen. Doordat ik zelfgebouwde miniaturen verkocht, kon ik mijn verzameling bekostigen. Dit heb ik een aantal jaar gedaan, en dankzij dat ik dat gedaan heb ik, heb ik nu een leuke collectie, bijzondere modellen staan. Zonder de verkoop van zelfbouw had ik deze collectie absoluut niet gehad!

Hoewel ik het graag zou willen, durf ik het op dit moment niet aan, om een investering te doen om een nieuw zelfbouw model te ontwikkelen, waardoor ik op verzamel gebied, financieel klem zit. Met de landbouw miniaturen markt zoals hij vandaag de dag is, is het niet verantwoord om kosten te gaan maken voor het ontwikkelen van een nieuw model. Deze kosten zijn ook niet gering! Die gok is op dit moment te groot, want voor je het weet lees je hier op het forum dat hij van een fabrikant wordt uitgebracht. Ik heb in de afgelopen 2 jaar 3 concrete plannen gehad voor een nieuwe serie zelfbouw modellen. Deze modellen zijn in die tijd alle 3 uitgebracht door een fabrikant, of zijn aangekondigd. Gelukkig was ik nog niet in het stadium dat er mallen gemaakt waren, maar dat er enkel mijn eigen uren aan denk, en teken werk in het project zaten.

De fabrikanten willen alle bekende modellen/types/merken gaan uit brengen waar vraag naar is, Wil ik een zelfbouw model ontwikkelen dan zal dit een bekend merk/type moeten zijn, want er zijn maar een gering aantal mensen die een model kopen van 150 tot 500 euro (afhankelijk van het merk/type) Daardoor kom ik terecht op merken en types die niet snel door fabrikanten worden uitgebracht, omdat er te weinig vraag naar is. Als een fabrikant geen 5.000 modellen weg kan zetten van € 30, kan ik er rustig van uit gaan dat ik geen 25 modellen weg zet van €300. Door de kleine afname van zo'n zelfbouw model moet er van mijn kant geld bij, ipv dat het mij geld op levert om mijn verzameling te bekostigen. Het maken van mallen. en het ontwikkelen van onderdelen is een zeer prijzige aangelegenheid!

Voor mensen die niet bouwen voor de verkoop zullen wellicht moeilijk onze ( zo noem ik het maar even, want ik ben niet de enige met dit probleem! ) situatie snappen, omdat ze de frustratie niet kennen wat er is als je zelf uren en uren aan denk en tekenwerk in een model hebt zitten, en vervolgens hier op het forum ziet dat het model wordt aangekondigd.

Ik heb mijn zegje gedaan, hoop dat sommige mensen mijn (onze) reacties en frustraties nu een beetje beter kunnen begrijpen. Veel bouw en verzamel plezier collega's :wink:
Gebruikersavatar
Arik
Collector
Collector
Berichten: 613
Lid geworden op: vr 11 dec 2009 20:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Arik » za 04 feb 2012 12:44

Geoffrey, bedankt voor je duidelijke uitleg.
Die heeft voor mij alles in ieder geval nog een stuk helderder gemaakt. Ik blijf voorlopig nog wel blij met wat UH uitbrengt maar kan me wel veel beter jullie frustratie voorstellen.
Ik hoop toch dat we samen nog veel jaren plezier van onze hobby zullen hebben, ieder op onze eigen manier.
Verder wil ik me nog even bij Atte aansluiten met complimenten voor wat betreft het niveau en de wijze waarop hier redelijk uiteenlopende belangen en interesses ter sprake gebracht worden =D>
Met vriendelijke groet,

Ari
Gebruikersavatar
E-JvdVoort
Moderator
Moderator
Berichten: 849
Lid geworden op: zo 25 sep 2011 11:38
Land: Nederland
Locatie: Oldebroek

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door E-JvdVoort » za 04 feb 2012 12:47

Hoi Geoffrey, en de rest,

Ik snap jou (jullie) filosofie ook wel, is idd een mooie methode om met zelfbouwverkoop je eigen kosten een beetje weg te kunnen drukken, alleen heb je niet enkel de fabrikanten tegen (hoewel ze nog aardig bij veenhuis vandaan blijven lijkt het? stiekem tijd voor een 3 of 4 asser? ;-))maar ook de huidige economische tijden, zeker de mensen met gezin/eigenuis/bedrijf beginnen of zijn toch wel voorzichtiger geworden met grote uitgaven doen, en in de range waarin jij/ronnie/richard bouwen valt toch niet echt te praten over een low budget model:-) Dat zal ook nooit gaan lukken, simpelweg omdat er teveel uren en teveel kosten inzitten die het model alleszins de prijs waard maken, maar wel een drempel kunnen zijn naar een grotere klantenrange voor zelfbouw. Dit is net zoals je al zegt gewoon een impasse, goedkoper produceren kun je kleinseriebouw gewoon niet.

Wat mij betreft hoeft UH niet om te vallen, maken leuk spul, maar als ze es lekker een stuk of 20 nieuw per jaar maken, net als eerder, toen de "concurrentie" nog tussen Siku en britains ging, en het daar lekker bij laten, dan was er al meer kans en lol om zlef te prutsen, omdat je nu nooit weet wanneer iets aangekondigd word, kun je net een mooi model klaar hebben en dan komen zij met de spullen, eerder was in februari alles bekend wat er dat jaar ging komen en daar konden we het mee doen voor dat jaar.

groeten en een goed weekend e-j ( die vrolijk verder gaat tekenen aan z'n combipack, éénieder die info heeft mag dat bij mij dumpen....graag!)
Gebruikersavatar
Hajo
Site Admin
Site Admin
Berichten: 10861
Lid geworden op: do 27 jul 2006 19:39
Land: Nederland
Locatie: Breda

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Hajo » za 04 feb 2012 15:48

Kasper10 schreef:
Hajo schreef:.... ondanks dat UH waarschijnlijk met eenzelfde model gaat uitkomen. Het model dat ik dan bouw, blijft wel "mijn" model en is dus niet hetzelfde als een 13-in-een-dozijn-model uit China. ....
Je stopt weet ik hoeveel tijd in het meten, ontwerpen en bouwen van een model voordat je deze gebouwd hebt en daarna kun je in een minuut voor een habbekrats (in vergelijking met een zelfbouwmodel) een productiemodel kopen. Dit geeft me geen gevoel van voldoening, integendeel ik wordt er een beetje roppig van en vind het nogal zonde van de tijd. ....
Nou in dit geval kocht ik een kit met als basis een Britains model, en nog steeds geeft het mij veel voldoening als ik kijk naar wat ik zelf heb gebouwd, ondanks dat er misschien inmiddels een seriemodel van bestaat. Bovendien bouw ik nu ook weer niet zoveel dat ik me echt zorgen maak over het feit dat een zelfgebouwd model ooit in serie wordt uitgebracht door een grote fabrikant.
Gezocht : Britains gift sets en farm sets !!
eicher 3108
Super collector
Super collector
Berichten: 3845
Lid geworden op: vr 15 jun 2007 19:35
Land: Nederland
Locatie: borger (dr)

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door eicher 3108 » za 04 feb 2012 16:23

Als ik een model voor me zelf gebouwd heb, en hij zou uitkomen of komt uit door de grote fabrikanten, vindt ik dat ook niet zo erg, dan koop ik hem of niet, of ik zet hem ernaast.(op dat moment vindt ik het misschien wel jammer, maar een dag later denk je ach.......)

Anders wordt het, als ik een model gemaakt heb, en mensen vinden het erg geslaagd, en vragen of je hem ook voor hun wilt bouwen, en dat de aantallen zo groot worden, dat het ondoenlijk is om het allemaal zelf te gieten. Dat je dan beslist om hem in Engeland te laten gieten, en in de tussentijd wordt het model aangekondigd, dan ben je pas echt zuur. je krijgt zo rond de 100 kitjes waar je een paar duizend Pond aan moet betalen, en je dan kunt konstanteren dat je, je modellen aan de straatstenen niet kwijtraakt, omdat ze hem voor 40/50 euro kunnen kopen.
Het enige wat er dan rest is, de kliko in met het spul. Want er zullen heel wat mensen zijn die dan jouw model doodleuk afzeggen.

Gelukkig heb ik dit nog niet meegemaakt, en dat risico wil ik ook niet lopen, dus daarom start ik geen nieuwe serie trekkers meer op.
Een voorbeeld is de Valmet 8400, hier hebben we zelf een mal van gemaakt, dan zijn de kosten niet zo hoog, en ik wil toch nog een paar verschillende types maken, maar om straks met 30 a 40 stuks in Zwolle te staan, die tijd is wel geweest.
En zoals ik laatst al zei: voor regionale en kleinere merken machines en trekkers is wel plaats, maar de aantallen zullen beneden de 10 stuks blijven, en op zich vindt ik dat niet zo erg, want nachtenlang modelbouwen voor de verkoop wordt je ook niet echt vrolijk van, en rijk wordt je er al helemaal niet van.

Als ik alle kosten eraf trek, en zie wat ik voor mijn uren heb, dan kan ik daar een aantal modellen van kopen, maar dan houdt het wel op.
En rijk hoef ik er niet van te worden ook(dat probeer ik met mijn eenden wel, maar dat valt ook nog niet mee) :mrgreen:
Het is meer een uit de hand gelopen hobby.

UH hoeft van mij ook niet om te vallen, ook al zeggen we dat wel eens hierzo, maar een beetje lucht zou mooi zijn, ook voor de andere spelers in de markt, maar denk niet dat ze dat doen, het is allemaal zoveel mogelijk: ikke ikke en de rest......, dat is de keerzijde van het kapitalisme. :wink:

Verder kan ik me ook bij Arik aansluiten wat betreft verzamelen: ieder doet dit op zijn eigen manier, en wat je wilt of kunt betalen voor een model, en wat dat betreft is iedere verzameling uniek groot of klein, en ik mag altijd graag bij iemand anders de miniatuurtjes bekijken, want er staat vaak toch wel weer iets bijzonders tussen. :wink:
Gebruikersavatar
fordcrazy001
Precision collector
Precision collector
Berichten: 1805
Lid geworden op: wo 23 apr 2008 20:12
Land: Nederland
Locatie: hart van het Land van Maas en Waal
Contacteer:

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door fordcrazy001 » zo 05 feb 2012 11:56

zal ook weer eens iets posten hier, nadat ik in een paar topics wat mensen over elkaar heen heb zien vallen omtrent de vele miniaturen die zijn/worden uitgebracht..

Net zoals Ronnie hier boven aanhaalt(en Arik), is iedere verzameling uniek, groot of klein, en wordt iedere verzameling met een passie verzameld.

en daar zit naar mijn idee ook de cru van het klagen over alle miniaturen die worden uitgebracht, en de soms botte reacties daar weer op (ik klaag ook wel eens..)

en juist die botte reacties kan ik soms geheel niet begrijpen. Mensen klagen omdat ze gefrustreerd zijn geraakt (in meer of mindere mate) doordat hun ooit begonnen hobby niet meer te realiseren is door de huidige omstandigheden. Het is ook absoluut niet leuk als dit gebeurt en daar heb ik enorm veel begrip voor! dat er mensen zijn die dat begrip niet kunnen opbrengen, is voor mij ONBEGRIJPELIJK.

de vele miniaturen veroorzaken problemen zoals:

A. de verzamelaar die al 30 jaar alle miniaturen verzameld met succes, die dat nu niet meer kan doen, omdat de financiele modellen niet toereikend zijn (tenzij je 100000 euro per jaar kunt besteden)
B. de verzamelaar die 1 merk spaart (in 1:32 of in alle schalen) die dat ook altijd hebben kunnen volhouden, maar nu niet meer, omdat het niet te bekostigen is door de aantallen en prijzen
C. de zelfbouwer die zelf een model maakt en daar heel veel tijd en uren in stopt, en vervolgens ziet dat hetzelfde model wordt uitgebracht (kan frustrerend zijn)
D. De (professionele) zelfbouwer die modellen maakt voor de handel, daar heel veel tijd en geld in stopt om een specifiek model te maken, en dan vervolgens ziet dat dit model voor een fractie van de kosten wordt uitgebracht door een of andere fabrikant.
E. degene die graag zijn verzameling (ih een bepaald verzamelgebied) compleet wil krijgen, maar geen geld overhoudt om de vaak duurdere en oudere modellen nog aan te kunnen kopen
F. mensen die begonnen zijn om te verzamelen als een spaarpotje voor hun oude dag en nu hun collectie qua waarde zien halveren (zoals bijv. bij de Britains verzamelaars, of de standaard UH modellen die na de doos te hebben geopend, nog maar een fractie opbrengen van wat ze gekost hebben)

om me heen heb ik de afgelopen jaren toch wel gemerkt dat veel mensen of ontmoedigd raakten, of zelfs geheel het plezier in verzamelen of verbouwen zijn verloren. Het valt ook niet mee als iets waar je vaak tientallen jaren met veel plezier, tijd en geld aan hebt besteed, in een korte tijd onmogelijk wordt gemaakt en je gedwongen wordt om te beslissen of om te stoppen, of je verzamelgebied nog verder te specialiseren.

kortom : breng astublieft begrip op voor de personen die door de omstandigheden ontmoedigd of gefrustreerd raken en dat even kwijt moeten!!! en houd daarmee dit forum wat beleefder en gezelliger

PS. voor degenen die alleen die modellen kopen die ze zelf leuk vinden en dus niet gebonden zijn aan enige specialisatie, is de enorme keus natuurlijk een zege...
Groetjes,
Wil
Gebruikersavatar
Luuk
Moderator
Moderator
Berichten: 4466
Lid geworden op: zo 30 okt 2005 13:29
Land: Nederland
Locatie: Kessel

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Luuk » zo 05 feb 2012 12:13

Kijk, dat is nu eens keurig verwoord. Het raakt ook precies de kern van het probleem.

Ik vind ook dat iedere verzameling uniek is. Ik heb het vaker geschreven en doe het nu weer. De grootte van een verzameling zegt mij niets. Juist het verhaal er achter is zo leuk!

Het gedwongen moeten kiezen nu, dat vind ik wel wat jammer. En zelfs na het maken van een keuze krijg je het alsnog moeilijk. Als ik alleen al mijn John Deere verzameling compleet wil houden ben ik een fortuin kwijt. Met JD 1:64 ben ik al een heel stuk gestopt. JD 1:16 komen er ook nog maar af en toe bij (en dan moet het een goede aanbieding zijn!). Dus resteert alleen nog de 1:32 modellen. Maar nu komen daarvan van 3 a 4 producenten (dezelfde!!) modellen! De verschillen zijn soms moeilijk te zien, zeker voor een buitenstaander. Ik wil ook graag mijn oude Britainscollectie compleet maken, maar daar blijven geen middelen voor over (voordeel is wel dat ze goedkoper zijn, maar de 'oudedags voorziening' is wel gekrompen).

Ik zit nu ook al een paarjaar te kijken wat ik er nu mee moet. Ik moet eerlijk toegeven dat de keren dat ik denk 'ik stop ermee' wel steeds vaker in mij op komen. Uiteindelijk zal het zo ver denk ik niet komen, maar ja, het geeft wel het probleem aan.

Gelukkig hebben we nog een forum waarop we onze passie kunnen delen...... :mrgreen:
met vriendelijke groet, Luuk
Gebruikersavatar
Arik
Collector
Collector
Berichten: 613
Lid geworden op: vr 11 dec 2009 20:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Arik » zo 05 feb 2012 14:01

@Fordcrazy001 (en anderen). Mag ik dan, als een van diegenen die jij in je PS noemt, wat begrip vragen voor het feit dat wij soms gefrustreerd raken van de botte reacties die wij krijgen van de andere verzamelaars als wij blij zijn met hetgeen UH uitbrengt.
Ik zie een behoorlijk aantal uitgebreide reacties van mensen die het helemaal met elkaar eens zijn. Waarschijnlijk diegenen die al langer verzamelen en zelf (ver)bouwen. Maar feit is dat er ook een steeds grotere groep is die nog vrij nieuw is en blij is met de veelheid aan betaalbare gedetaileerde modellen. Ik ben bijvoorbeeld pas met landbouwminiaturen begonnen toen ik zag dat de Siku en Britains modellen die ik niet goed genoeg vond en de zelfbouwmodellen die ik niet kon (of wilde) betalen uitgebreid werden met fabrikanten zoals vooral UH die betaalbare gedetaileerde modellen gingen maken.
Ik heb in een eerdere reactie al aangegeven dat ik jullie frustratie begrijp maar nogmaals probeer ook onze frustratie te begrijpen.
Met vriendelijke groet,

Ari
Gebruikersavatar
E-JvdVoort
Moderator
Moderator
Berichten: 849
Lid geworden op: zo 25 sep 2011 11:38
Land: Nederland
Locatie: Oldebroek

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door E-JvdVoort » zo 05 feb 2012 14:49

Hoi arik,

als ik je goed begrijp bestaat jouw frustratie eruit dat een deel van de groep (verkoop)zelfbouwers hun frustratie hier uit? aangezien jij blij bent met de hoeveelheid betaalbare en gedetailleerde modellen is er verder weinig reden tot frustratie vermoed ik, correct me if i'm wrong.

Nogmaals, op zich is het vele modellen uitbrengen nog niet eens het probleem an sich, grotere oorzaak daarin is het feit dat we van UH nooit weten wanneer en wat er komt, kun je enerzijds zien als een aangename verrassing, maar voor een zelfbouwer word het dus een constante gok om iets te produceren. Dit gecombineerd met het feit dat UH toch wel redelijk helder aangeeft de markt te domineren en het liefst wat andere fabrikanten eruit te willen trappen leverd nu eenmaal een vervelende wansmaak op.
Want wat gaat er gebeuren als en andere weg zijn die in hun vaarwater zitten? Dan gaat de prijs omhoog, omdat er verder geen concurrentie meer is, nu word er op modellen verlies gedraaid, maar dat kan (LET OP: ik zeg KAN) ook door de fabrikant gezien worden als een noodzakelijke investering om straks de vruchten te kunnen plukken, en geloof me, het komt vaak zat voor dat bedrijven onder de kostprijs doorgaan om iets voor mekaar te willen krijgen.
Zoals al eerder aangegeven, als alle fabrikanten gewoon aan het begin van het nieuwe jaar zouden aangeven wat er komt, en de rest van het jaar niets nieuws introduceren, dan was er al veel minder aan de hand!

Ander punt wat ik persoonlijk jammer vind, door het vele aanbod kan de drempel voor de jongere generatie om zelf te bouwen hoger worde, aangezien de kosten daarvoor meestal wat hoger liggen, en het meeste leuke spul straks toch in model uitkomt.

Ik gun alle fabrikanten hun bestaanrecht en alle bouwers/verzamelaars hun plezier, maar ik durf er een krat HJ op te zetten dat als UH een andere, wat socialere marktstrategie zou varen, er niet een hoop "oudgedienden" de lol aan het kwijtraken waren.

o ja, als ik het mis heb, kratje is bij mij thuis te consumeren :wink:

mazl e-j
mazl e-j
Gebruikersavatar
Arik
Collector
Collector
Berichten: 613
Lid geworden op: vr 11 dec 2009 20:31
Land: Nederland

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door Arik » zo 05 feb 2012 17:00

E-J, Ga ik je toch even corrigeren ;-) want dat is is niet helemaal wat ik bedoel. Wat ik schreef was dat ik soms gefrustreerd raak van de botte reacties als ik blij ben met wat UH uitbrengst. Iedereen mag reageren en zijn frustraties uiten. Maar dan graag zoals dat in dit topic gebeurt en niet op de wijze zoals dat vaak in het UH topic gebeurt. Ik bedenk me echt wel eens voordat ik daarin schrijf dat ik ergens blij mee ben.
Met vriendelijke groet,

Ari
Gebruikersavatar
E-JvdVoort
Moderator
Moderator
Berichten: 849
Lid geworden op: zo 25 sep 2011 11:38
Land: Nederland
Locatie: Oldebroek

Re: De vele uitgebrachte miniatuurtjes per jaar?

Bericht door E-JvdVoort » zo 05 feb 2012 17:22

geen probleem, dank voor correctie, dan begrijpen we elkaar goed! :wink:
Plaats reactie

Terug naar “Landbouwminiaturen algemeen (nieuw)”