Pagina 1 van 1

knopersmechanisme van een hooibaler

Geplaatst: do 14 jan 2010 14:22
door haybaler
Goedemiddag
Ik vraag me af hoe een knoop in een vierkante hooibal wordt gemaakt bij een vierkante hooi baler ?
Kan iemand het me duidelijk maken , ik weet totaal niks van dit of van de machine .
Alvast bedankt

Re: knopersmechanisme van een hooibaler

Geplaatst: vr 15 jan 2010 22:21
door erwinraaben55
Ja, dat wil ik ook wel eens weten. En laat ik nou net bij een persen fabrikant werken, dus maar even wat goed tussen de documentatie gezocht :)
De knopers zijn sinds de uitvinding eigenlijk bijna niet veranderd. Toch is het voor heel veel mensen een raadsel hoe die dingen werken. Maar ik zal het proberen uit te leggen, voorzover ik het mezelf goed heb bekeken tenminste, want ik weet het ook pas net hoe het werkt (denk ik) :P

tip:
Als je ooit is bij een kleine pakjes pers staat, laat dan iemand aan het vliegwiel draaien, dan zie je goed in slow motion hoe het allemaal draait.


Anyway, the basics:

De knoper:
Afbeelding
Deze knoper heeft net een knoop gemaakt, bij de volgende slag zal de baal voorzien zijn van een touwtje
De achterste ronde schijf bevat stukjes tandwiel (net niet te zien op de foto), die op de gezette tijden de touwhouder (rechts) en de knoper (links) laten draaien.
Onder het perskanaal zitten kromme naalden met aan het uiteinde aan gaatje waar het touw doorheen loopt. Het uiteinde van dit touw zit vast in de knoper. De baal wordt er nu tegen aan geduwd, en het touw vormt zich boven, voor en onder de baal.
Afbeelding


Als de baal eenmaal lang genoeg is, wordt het knopers mechanisme getriggerd.
Als eerste steken de naalden zich door het perskanaal richting de knopers. Op dit moment bewegen de knoper en touwhouder nog niet!
Afbeelding

Nu de naald hoger dan de knoper komt, zijn het begin en het einde van het touw naast elkaar bij de knoper. De knoper begint dan linksom te draaien, en neemt beide touwtjes mee.
Afbeelding

Ondertussen is de naald op het hoogste, en ligt het touw net achter de haak van de touwhouder.
Deze kan nu ook beginnen met draaien.
Afbeelding

Intussen heeft de knoper bijna een volledige ronde gemaakt, 3/4 ronde opent hij zijn klemmetje (vergelijk het met duim en wijsvinger) en vallen de 2 touwtjes ertussen.
Afbeelding

De knoper is nu helemaal rond, en heeft de touwtjes klem. De touwhouder komt ondertussen ook helemaal rond met het nieuwe touw al weer gelemd in de touwhouder. Op ongeveer 3/4 van de ronde die de touwhouder maakt snijd het mes dat aan de touwhouder zit de touwtjes door tussen de touwhouder en de knoper. Zodra het touw al weer vastgeklemd zit in de touwhouder kan de naald zich weer naar benenden bewegen.
Afbeelding

De knoop is bijna gemaakt, de verbinding tussen oude en nieuw touw is doorgesneden, dus de baal mag verder. Bij de eerste slag die de pers maakt, zal de baal opschuiven en zo het touw aantrekken aan de knoper. De lus die om de knoper gedraaid zit zal nu van de knoper glijden, nu is de knoop gemaakt.
Afbeelding

En zo ziet de knoop er dan uit als het goed is.
Afbeelding

Dit is in iedergeval hoe het werkt op WELGER AP en DELTA persen. Andere fabrikanten kunnen net iets anders gebruiken, maar de hoofdtechniek blijft hetzelfde. Door de jaren heen is het eigenlijk nooit echt gewijzigd.



Je kan zelf ook een knoper nabootsen, zo heb ik het in iedergeval net beter gesnapt hoe het werkt!

Neem een touwtje van een cm of 30 en houd de uiteinden vast met je rechterhand. Stop de andere kant (de lus) tussen je tanden en houd het touw strak.
Knijp nu met je linkerhand je duim en wijsvinger op elkaar. Draai nu met je hand het touw om je duim en wijsvinger.
Als het goed is komt het touw dan zoals op de tekening :fluit: :redneck: :mrgreen: .
Afbeelding
Groen is het touweinde dat je tussen je tanden hebt, rood is het touw einde dat je in je rechterhand vast hebt. Let op dat het rode ONDER het groene loopt op de kruising! (Dit is volgens mij net anders op de foto's van de pers, maar zo werkt het met de hand even makkelijker)
Pak nu met je duim en wijsvinger van je linkerhand punt A vast, en trek het touw aan, zodat punt A door de lus om je vingers wordt getrokken.

In de lus die je nu hebt zit dan eigenlijk de baal. Hoe harder je trekt aan deze touwen, hoe strakker de knoop wordt. Trek je aan de losse uiteinden, is de knoop zo weer los :)

Re: knopersmechanisme van een hooibaler

Geplaatst: za 20 feb 2010 19:52
door haybaler
Danku zo vriendelijk ,
Ik ben u echt dankbaar hiervoor , het is echt duidelijk nu :)

Re: knopersmechanisme van een hooibaler

Geplaatst: za 20 feb 2010 21:05
door **claas**jaco**
leuk om te weten en wist je dat claas de eeste pakenknoper maakten en patent voor vroeg